Fiva`s historie

            

  Om oss/About us

Home

 

 

 Om oss

Fiva’s  har en lang historie bak seg, og er vel landets eldste eksisterende leonbergeroppdrett.

 

Vårt første leonbergerkull  ble født på Skjetten i 1981.

 

Innehaver av Fiva`s er Eva Findahl, med ektemannen Dag som hjelpemann.

Våre sønner Frode og Thomas har vokst opp med Leonbergere og har vært til stor hjelp og glede i alle år.

Vi bodde i mange, mange år på Skjetten i Skedsmo kommune, men flyttet i 2006 til Fjellstua  på  Blaker i Sørum  Kommune - hvor det er betraktelig  mer landlig  og med mer tumleplass for våre firbente venner.

 

Interessen for hund startet allerede som barn,  men ettersom vi ikke fikk ha hund hjemme, passet mine søstre og jeg (Eva) alle andres hunder. Vi tok de med på turer i skog og mark, og selv om de ikke kjente hverandre fra før, var det aldri noen form for knurring eller antydning til slåssing, bare glade for å få komme ut.

 

Da jeg traff Dag, hadde jeg en fast hund som alltid var med meg. Det var schäfertispa til vaktmesteren på ungdomskolen, Tessa. Hun ble også med hjem for å hilse på Dags foreldre, som ble så begeistret for dette veldresserte, kloke dyret, at de gikk med på at Dag fikk kjøpe sin første hund, selvfølgelig en Schäferhann.

 

Men, en kveld på midten av 70-tallet, satt vi og så på en film som het Call of the Wild, og hunden ”Buck”, vakte vår interesse. Dag hadde lest boka og sa at hunden som hadde hovedrollen, var en Californian Red-dog, hva var nå det? Min søster som også var til stede, sa at det var en Leonberger! Hva er det, sa jeg, det har jeg aldri hørt om. Hun fant fram en hundebok og vi begynte å lese om den og ble interessert i å finne ut om de fantes i Norge. Jeg kontaktet NKK som kunne fortelle meg at jo da, det er to stykker som står i karantene i Oslo, og vi fikk tlfnr. til eieren av tispen, Anne-Marie Smith. Jeg ringte henne og pratet lenge og vel og fikk lov til å komme på besøk for å se på dette vakre dyret. Anne-Marie var et meget hyggelig bekjentskap, vi har holdt kontakten i alle år, og tenk, i 2004 kjøpte hun ei tispe fra oss.

Men, tilbake til vårt første møte, bare kom inn og sitt, sa Anne-Marie, ”Anja”( Int nord uch Adele von Murrtal) er ute i hagen, vi tar en kopp kaffe først og prater litt, så slipper vi inn henne etterpå.

Men, idet jeg skulle sette meg, tittet jeg ut av vinduet, og ble bare stående å titte, hun var så flott, med masse pels, men så DIGER. Anne-Marie bare lo av meg og slapp henne inn,  ”Anja” kom vaggende inn i stua og halen den gikk faktisk helt rundt, jeg hadde aldri sett at en hund  logret helt rundt som en sveiv. Hun kom bort og la det digre hodet sitt i fanger mitt og ville kose, herlig. Er det noe som heter kjærlighet ved første blikk?

 

Vi reiste hjem, men jeg fikk ikke ”Anja” ut av hodet, så jeg ringte tilbake og spurte om det var mulig å få en valp etter henne, jo da, men det kan bli vanskelig for listen var lang, kanskje tre år. Sett meg opp i allefall sa jeg. Samme år på selveste nyttårsaften formiddag, ringte tlf, det var Anne-Marie som sa at hun hadde en avbestilling på en hannvalp og om jeg ville, kunne jeg få en hann. Det ble nok litt ekstra feiring den kvelden. Slik fikk vi vår første leonberger, Alamos Hero av Nordens Løve, Hero, han hentet vi hjem en dag i februar 1979.

 

Året etter, det var også gjennom Anne-Marie, hentet vi hjem en tispevalp fra Löwengold’s kennel i Sverige, Lövengold’s Dione, (Tina) og fra ”Anja”s siste kull fikk viDeborah av Nordens Løve,(Debbi) disse to tispene ble stammødrene til vårt oppdrett. Fra disse linjene har det kommet mange flotte leonbergere, som ligger bak mange kenneler i inn og utland i dag.

Fra ”Tina”s første kull, med Int Nord uch NV 81-82 Arko av Norden's Løve, som besto av tre valper, to hanner og ei tispe beholdt vi tispen Fiva’s Candy, hun ble mor tilCh Fiva’s Hillary (Lorry). I 1988 kom det en ny hanne til Sverige/Norge,S N uch Normanscourt Alfred of Rossnick. (Kari Woldmo, Lykseth kennel i Norge og Lotta Petrè Mathoakas kennel i Sverige) reiste til England for å hente denne hannen hjem. Han kom til Sverige først, av den grunn at ”Lorry” hadde begynt å løpe, og at det tok mindre tid med blodprøvetester i Sverige enn i Norge. ”Alf” hadde ikke vært lenge på svensk jord før vi kom med ”Lorry”, og det ble full klaff, vårt Q-kull så dagens lys i april 88. De mest kjente er: N uch Quint, Ch Queen Raya som fikk et valpekull hos Gro Moe-Gumø, Fiva’s Quite like Tiffany som ble stammor på Teddington Bear kennel og mor til Nord uch verdensvinner 94 Teddington Bear’s Bambinetta Bionda, og  en av mine absolutte yndlingstisper, Int N S uch NV-89-91 Fiva’s Querida. Hun fikk vandrepokalen for mestvinnende tispe, til odel og eie etter at hun vant tittelen 3-år på rad. Hun  er mor til en meget suksessfull avlshanne N S uch Fiva’s Mr. Lion King, ( Myggen). Myggen har satt spor etter seg både som utstillingshund og som avlshund. For å nevne to av hans mest kjente avkom, Nord uch Lou Franci’s Front Runner(Knerten) og Int Nord uch Est v Lv uch NV-05  A son of a Lion,( Paco), som begge gjør stor suksess i utstillingsringen.  I Querida’s kull med S uch Lejonland’s Nex Nicko, beholdt vi en hanne og en tispe, Ch Fiva’s Admiral von Shneider, han var en fantastisk utstillingshund, han ble 14 ganger Bir som valp, vant gruppen 4 ganger og ble Bis 4 ganger, 12 ganger plassert i gruppen, han ble Bir valp på spesialene både i Pinsen og i Trondheim. Hans søster Ch Fiva’s Afrodite ble solgt til Båtsfjord og den andre søsterenInt ch Amazing Surprise ble solgt til Soldronningens kennel, men, dessverre ble ingen av dem brukt i avl, pga hd.  I dag har jeg to døtre av ”Myggen”hjemme,Fiva’s Yust for Fun  og Fiva’s Zabrina samt Zabrinas mor Fiva's Tia Maria. Vi har også et barnebarn, Zabrina’s datter,  Fiva’s Flames in the sky on may 17.(Flame). Hun er da 8 generasjon rett nedadstigende linje fra, ”Tina”.

 

”Debbi”  har også vært en meget god avlstispe, med mange kjente og kjære avkom, spesielt hennes L kull med Ch ,Lejonland’s Don-Leo hvor bla Gunilla (Eik-Sin-Hus) fikk sin første tispe. De mest kjente fra dette kullet ble nok, N uch Largo,Ch Ludmilla, Lyon,Lea Ronja, Lindy Lou, som ble stammor på Lou Francis kennel, og Int Nord ch NV 88 Fiva’s Leader of the Teddy-Bears (Teddy), han skapte historie i utstillingsringen ved å bli den første leonbergeren som vant gruppen og ble Bis 4  på en Internasjonal utstilling, han ble også mestvinnende leonberger hann i 1988 og 89. Teddy, har også  en utrolig historie bak seg, han falt ned fra 4. etg hvor han bodde, og overlevde!! Ikke nok med det, han gjorde comeback i ringen 3 mnd. senere og ble Bis på spesialen i Skåne. Hans oldebarn går fortsatt i avl i dag. Vi beholdt Teddy’s søster Fiva’s Leading Lady, som vi hadde et valpekull på, før hun ble stammor på Leona’s kennel, og mor til b l a,Int N S uch NV 94 Leona’s Arro. Vi beholdt Fiva’s Sinderella, som igjen ble mor til N uch Fiva’s Dominick, Fiva’s Dennis og Ch Fiva’s Dana-Regina. Da vi skulle finne hannhund til ”Sindi” hadde vi sett og hørt at Sabine og Mats Björch, på Chateau Fleurs kennel i Sverige, hadde tatt inn en hannhund fra Tyskland,S uch Arko von Gravener Haus. Han så flott ut og vi tok kontakt med Sabine og fikk lov til å bruke ham. Vi er faktisk den eneste kennelen som fikk valper etter denne hannen, og vi fikk faktisk to kull. Det andre kullet var med Fiva’s Victoria the Queen. Mange andre prøvde å få valper med Arko, men de lyktes ikke.  ”Debbi ” er også mor til Fiva’s Untouchable Fame, hun er stammor på Soldronningen’s kennel,  og mor tilFiva’s Robedick Ami som hadde stor suksess som avlstispe på Lejonland’s kennel i Sverige. I 1987 så jeg en flott hannhund, en import fra Belgia, Jason von Abback, han ville jeg gjerne bruke på ”Debbi”, om jeg fikk lov. Jo da, Yvonne Björnberg, Ragnarikes kennel i Sverige, som hadde tatt han inn sa ja, og dermed ble P kullet født. Vi beholdtN S uch Fiva’s Poseidon, han bleBEST IN SHOW på valpeskue for alle raser på Gjøvik, over  totalt 328 valper, det var et stort øyeblikk for meg. Han fikk også mange fine avkom etter seg, og har b l a  et valpekull på Varpeliden’s kennel i Sverige, hvor den mest kjente er S DK uch Varpeliden’s Dick- Droste.

 

I 1997 så jeg på en utstilling på Sjølyst S N uch Leonberget’z Ironi ur Lejonhjärtat, og ble fascinert av hennes eksteriør og vesen, jeg sa til Monica, (eier og oppdretter) at hun bare kunne la henne bli igjen, nei det går nok ikke sa hun, men jeg har gjort samme kombinasjon, så om du vil, kan du få en valp der. Ja, det vil jeg gjerne sa jeg og så dro vi til Sverige og hentet Leonberget’z Phoole in one at Fivas (Pumpan). Når jeg skulle finne en hanne til Pumpan haddde jeg sett i et leonbergernytt fra USA at det var avbildet en vakker hanne på forsiden, han var heltysk, med gamle linjer fra Wasserturm og Württtemberg. A Bar vom Pflaumenthal.  Jeg ringte bort til Sigrid Cargile i USA og sa hvem jeg var og at jeg hadde sett hennes vakre hanne i lb bladet. Var det mulig å få kjøpt frossen sæd etter han? Ja, det er mulig, hun hadde allerede frosset ned, liggende klart i sædbanken sa hun. Så var det å sette i gang papirmølla for å få dette til, og for å gjøre en lang og kostbar historie kort, kom sæden til Fornebu. Distriktsvet var tilstede og tok i mot dunken med flytende nitrogen, jeg ble sendt til et annet hus for å betale moms, tilbake for å skrive under papirer og videre for å møte Jan Fougner fra sædbanken på NKK og hjem i hans garasje for å oppbevare dunken der til dagen etter. Da ”Pumpan kom i løp, reiste vi inn på vet.høgskolen, der ble det tatt blodprøver og da den rette tiden var inne, ble hun inseminert. I juli 1996 ble vårt U.S kull født, to hanner og to tisper, hvor Fiva’s U.S. Marshall ble den som gikk i avl, i dag har han avkom som går i avl i b l a Sverige og England.  

 

Fiva’s kennel skrev historie ved import av denne frosne sæden fra USA, det hadde seg nemlig slik at i USA har man en egen privat leonbergerklubb, og den er ikke tilsluttet Kennelklubben der borte. Det fikk vi smertelig erfare da vi skulle registrere valpene etter ”Bär” og ”Pumpan”. Jeg hadde sendt inn papirene til registrering i NKK, men fikk dem tilbake med den begrunnelsen at hannen måtte være reg. i USC. Da ble det en del telefoner til USA, men det var ikke aktuelt å melde ”Bär” inn i kennelklubben, leonbergerklubben ville ikke ha hundene reg. der, ja da var gode råd dyre. Hva gjør vi nå? Vi tok kontakt med Tyskland, med Leonbergerunionen og Guido Peroshino som var president den gangen, men det lyktes ikke noe sted. Da var det at eieren av ”Teddy” Kari Sæther (Teddington Bear kennel) ba meg ta kontakt med Borghild Moen, kjent oppdretter av b l a Grand Danois og Pekingeser under kennelnavnet Hotpoint. Hun har importert mange hunder og har mye erfaring sa Kari. Som sagt så gjort. Borghild, jeg er deg stor takk skyldig, du satte meg i forbindelse med Eivind Mjærum, som i dag er formann i NKK, han var så hyggelig og hjelpsom, og sa at selvfølgelig skulle han gjøre alt for at disse valpene skulle bli registrert i Norge. Og takket være han er det i dag åpne linjer til Skandinavia fra USA, man kan ta inn hunder og få de registrert, selv om de har privat klubb der borte.

 

Pumpan fikk også et valpekull med den meget kjente Ch Sjöbjörnen’s Bagheera, han har en tittel som er svært lang og imponerende, b.l.a Int Nord uch NordV 99-00-SV 96-97 og ikke minst to ganger verdensvinner i 98 og 00. Fra dette kullet beholdt vi Ch Fiva’s Satchmo og Ch Fiva’s Samantha, disse to hundene har hatt stor betydning for avlen i Norge og Sverige. Samantha ble eksportert til Lejonvinden i Sverige, hvor hun har mange flotte avkom. Ei annen tispe N uch Fiva’s  Sheela har gått i avl på Løvekroken kennel i Norge Satchmo har mange avkom i Norge og i tillegg på Lejonklippan, Sjöbjörnen, Duvasgården og Øgonfrøyden i Sverige. Han er også far til Fiva’s X’pression like Buffy, hun ble solgt til Island, og ble mor til de første leonbergervalper registrert der.  Hans barn og barnebarn gjør det bra på utstillinger, og også som avlsdyr.

 

I 2001 kjøpte jeg ei tispe fra Duvasgårdens kennel i Sverige, Duvasgårdens Kamelia Dame, pga at jeg hadde sett en flott hannne i Finland,Ch Leoniitan Romulus, og kunne tenke meg noe etter han. Han er da morfar til ”Damen”.  Hun har et valpekull med Int Nord uch Soldronningen’s Nasse, det ble to tisper og 1 hanne i dette kullet, hvor hannen Gosh! I’m Goffy, ble solgt til Vi-Vi’s kennel og gjør det meget bra i utstillingsringen, kanskje championatet kommer i sommer? Og, hans første valpekull er kanskje underveis her hjemme?

 

I 2002 fikk jeg vite at Montoya’s kennel skulle selge sin Ch tispe Holy-Holly (Lucy),  Jeg tok kontakt med Yvonnne Stoltz. Vi dro bort til Karlstad for å hilse på Yvonne og se på ”Lucy”. Jo da, vi ble akseptert av både folk og dyr, og ble enige om å vente med å hente henne til løpetiden var over. På forsommeren hentet vi henne hjem til oss, og nå har hun hatt to kull med Satchmo, og i mars i fjor et kull med Ch Martenlake’s Mojo Meo Voto (Greven). Fra dette kullet har vi beholdt en tispe, Fiva's Invincible Virgilia "Winni" og solgt ei lovende tispe ,Fiva's Impossible Choice til Ball-ti- Moras kennel, og eksportert tisper både til New Zealand, Fiva's Isabella og Italia, Fiva's Iris. Fiva’s Iris som ble eksportert til Italia, ble beste tispevalp på Spesialen i Leonberg i 2006, vi er meget stolte over å hevde oss i rasens hjemland. Vi har også beholdt en hannvalp etter ”Greven”, og Lejonklippans Kosta  med K, (datter av Satchmo) Fiva’s Juggernaut.  Joggernaut har nå debutert på valpeshow og ble BIM lørdag og BIR søndag  på Stange i slutten av april.. Hans søsterFiva’s Juicyfruit  som bor på Lejonklippan har også vært på utstilling, hun ble BIR BIG 1 og BIS 4. En annen lovende hanneFiva's Jero King ble solgt til Liv Janne i Haugesund, han ble Bir og Big 4 på valpeskue der. Fra dette kullet har vi også eksportert både ei tispe og en hanne til Tyskland, Fiva's Jascha v. Vietingshof og Fiva's Jule Janna v. Vietingshof

”Greven” har også avkom i USA, en søster til”Flame”, Freedom Song ble eksportert til Sondra Boos, Sentez kennel og har nå blitt mor der borte.

 

Vi har også eksportert to voksne tisper til Sterlingden kennel i Canada.Fiva’s Grevinne Angelina som ble paret med Ch Lejonvinden’s Army of Wind and Fire, og sendt drektig over, og den andre tispen er Fiva’s Leonora, de har blitt stammødre på denne kennnelen..

 

 

Både Dag og jeg har vært aktive innen klubbens verv. Jeg startet som kasserer og avlsrådsmedlem da vi fikk være med i KSS, (Klubben for store selskapshunder). Dag har vært både sekretær og formann i klubben, og i dag er jeg igjen en del av avlsrådet.

 

Ja, jeg kunne bare fortsette og fortsette, det er så mange historier å fortelle, tenk dere, snart 30 år med rasen, da er det masser av historier. Våre hunder har også gjort seg gjeldende både i lydighet,  som ettersøkshunder og vannredningshunder, vi er så stolte av dere alle sammen.

 

Gjennom alle disse år, har vi møtt mange hyggelige, interessante mennesker, utrolig mange flotte valpekjøpere, og knyttet mange hyggelige bekjentskaper.

 

Hva har vært mål og essens med mitt avlsarbeid? Alltid arbeide for å få frem gode individer, med tanke på gemytt,  god helse og et vakkert rasetypisk eksteriør. Men, som jeg sier, hva skal man med en vakker hund, hvis den har et dårlig gemytt? Jeg kan kanskje kalle meg en jeger, alltid på jakt etter nye, spennende individer, for å videreutvikle rasen.

 

I fjor tok jeg bla av denne grunn, inn en hanne fra Italia.  Indaco Sulle Orme de Antigua, Nero til daglig, han er ennå ung, så tiden får vise om han kan bli noe for framtida. I sommer håper vi på valper, vi har paret Lejonklippans Kosta med K med Fiva’s Gosh I’m Goffy. Det er i tillegg slik at det er løpetid på Flame, som skal pares med Ch Lejonklippans Humpty Dumpty, Plexus til daglig. Kanskje blir vår 9. generasjon tisper født, hvem vet?

 

Vennlig hilsen Eva

 

YourCompany.Com © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use